Dit betekent het coronavirus voor de politie

Eind vorig jaar en begin 2020 werd er bij de politie nog volop gesproken over de werkdruk die omlaag moest. Er werden acties gepland voor in maart en een bespreking in april maar door de komst van het corona-virus ziet ineens alles er anders uit, ook bij de politie. Een woordvoerder namens de politiebonden zei er het volgende over: ‘In tijden van crisis is de aanwezigheid van voldoende politie een cruciale factor voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid. De komende weken zal op heel veel collega’s dan ook een beroep worden gedaan om een extra steentje bij te dragen aan het in goede banen leiden van het maatschappelijk leven in Nederland. Het verdedigen van dat algemene belang gaat boven het verdedigen van de belangen van onze beroepsgroep door het uitvoeren van acties.’

Cruciale beroepen

Sinds een paar dagen ziet Nederland er anders uit. Het sociale leven ligt stil en mensen moeten zich aanpassen aan de situatie. Dat levert veel onrust op en dat zagen we onder andere in het hamstergedrag van een paar dagen geleden. Om de samenleving draaiende te houden, heeft de overheid een lijst opgesteld met cruciale beroepen. Daarbij moet u denken aan mensen die in de zorg en het onderwijs werken, maar ook politie- en brandweermensen staan op de lijst. De scholen en kinderopvang zijn dicht en veel ouders met vooral jonge kinderen zitten met een probleem. Mensen die werkzaam zijn in vitale beroepen (zie de lijst op www.rijksoverheid.nl) kunnen wel een beroep doen op de kinderopvang ondanks de sluiting. Je kunt dan alsnog je kind(eren) naar de opvang brengen zodat de mensen in cruciale beroepen naar hun werk kunnen op die plekken waar ze zo hard nodig zijn.

Coronamaatregelen Nationale Politie

De korpsleiding heeft landelijke maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus onder politiemedewerkers tegen te gaan. Dit doen ze uiteraard om de kans op verspreiding binnen Nederland zo klein mogelijk te maken en ook om ervoor te zorgen dat er op de lange termijn voldoende politiemensen gezond blijven en kunnen blijven werken. In overleg met het RIVM en de overheid gelden de inmiddels bekende maatregelen:

   • thuiswerken als dat mogelijk is;
   • gepaste afstand bewaren;
   • bij hoesten en koorts thuis blijven;
   • bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden afgelast;
   • buitenlandse reizen uitstellen tenzij deze voor het politiewerk dringend noodzakelijk zijn.

Aangifte doen

Uiteraard kunt u nog gewoon aangifte doen op het politiebureau maar ook daar met aangepast gedrag: geen handen schudden en gepaste afstand bewaren. De politie wijst er wel op dat u ook op een andere manier aangifte kunt doen, zowel telefonisch als online.

Wijziging werkzaamheden

De afgelopen dagen en weken zijn er allerlei berichten in de media verschenen over de politie. Wat doen ze nog wel en wat niet? Wat doen ze anders of minder of juist meer? Bij een aanhouding of als iemand gefouilleerd moet worden, is fysiek contact onvermijdelijk. Dit gebeurt uiteraard nog steeds maar de politie is alerter op handschoenen dragen en vaker handen wassen.

Ook voor de naleving van de coronamaatregelen wordt de politie ingezet. Zo werd 15 maart ingegrepen bij een bruiloft in Den Haag waar meer dan 500 mensen aanwezig waren. Daarnaast hebben er berichten in de krant gestaan over alcoholcontroles. De politie overweegt daarmee te stoppen om zo lichamelijk contact te verminderen en de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Doordat grote evenementen zijn afgeblazen, er niet wordt gevoetbald en de uitgaanscentra gesloten zijn, zijn de werkzaamheden van de politie gewijzigd. Ook zij zitten nu meer achter de computer dan dat ze op straat lopen.

Besluit OM

Het OM heeft op 17 maart de volgende maatregelen genomen naar aanleiding van het coronavirus:

   • de gerechten sluiten per 17 maart;
   • de politie pakt verdachten van lichte strafbare feiten tijdelijk niet op;
   • de politie blijft aanhoudingen op heterdaad verrichten;
   • de politie is actief bij urgente, ernstige zaken zoals zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden.

 

Het OM hoopt met deze maatregelen de druk weg te nemen in de strafrechtketen, een uitbraak van het virus in penitentiaire inrichtingen tegen te gaan en het risico van verspreiding te verlagen.

Misbruik

Helaas wordt er ook nu door cybercriminelen misbruik gemaakt van de situatie. Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nep-sms’jes en nepmails te versturen met besmette links. Die berichten komen dan zogenaamd van overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers en via een besmette link wordt geprobeerd achter wachtwoorden en inlogcodes te komen.

Ook zijn er verhalen bekend van babbeltrucs waarbij oplichters bij ouderen aanbellen en zich voordoen als verpleger of hulpverlener die boodschappen voor ze gaat doen. Het idee is dan om de pinpas en pincode te bemachtigen waardoor hun missie geslaagd is.

Mooi gebaar

Gelukkig halen dit soort barre tijden ook goede dingen in de mens naar boven. Zo heeft de politie Berkelland een knutselwerk van een politiebus online gezet zodat kinderen thuis een politiebus in elkaar kunnen knutselen. In Dordrecht tekenden een vader en zoon met stoepkrijt een groot hart en het woord Respect op de stoep voor een politiebureau. En de Amstelveense politie werd door een café om de hoek verrast met een taart als bedankje voor hun werk.

Meer lezen?

In de kennisbank Stapel & De Koning staan alle wetten die van belang zijn voor de politiepraktijk. Voor actuele wijzigingen over het coronavirus raden wij u aan het nieuws te volgen.

Auteur: Arina Vermaas